ibuprofen

Ibuprofen – er et ikke-steroid anti-inflammatorisk medikament (NSAID), som har en kraftig analgetisk, antipyretisk og anti-inflammatorisk effekt.

For et halvt århundre med sin eksistens, har Ibuprofen blitt kjent over hele verden og mye brukt. I mange land rundt om i verden, har Ibuprofen fått OTC status, slik at i dag kan du fritt kjøpe dette NSAID på nesten alle apotek eller bestille det på nettet.

Over andre antipyretika og analgetika (for eksempel, paracetamol, acetylsalisylsyre), har Ibuprofen følgende fordeler:

 • har en relativt høy terapeutisk indeks
 • er godt tolerert av barn og voksne
 • kan brukes til spedbarn
 • har en lavere toksisitet

Ved sammenligning av Ibuprofen og paracetamol, ble det funnet at OTC doser av dette ikke-steroid medikament har en tilsvarende sikkerhetsprofil med hensyn til mage-tarmkanalen.

Imidlertid ble det funnet at den viktigste fordelen med Ibuprofen er en lav risiko for leverskade (som noen ganger skjer ved bruk av aspirin eller paracetamol).

Ibuprofen leveres i en rekke forskjellige doseringsformer i Norge. På apotek, kan nordmenn kjøpe Ibuprofen i:

 • 50mg / g gel
 • 5mg / ml oppløsning for injeksjon
 • 600mg stikkpiller
 • 200mg; 400mg pulver
 • 20 mg / ml; 40 mg / ml mikstur, suspensjon
 • 200; 400; 600 mg oral tabletter og kapsler

I dag er Ibuprofen en legemiddelet er førstevalget for behandling av inflammatoriske prosesser og lindring av smertesyndrom av mild til moderat alvorlighetsgrad hos pasienter i alle aldersgrupper.

For å lindre menstruasjonssmerter, hodepine eller tannpine hos voksne, ungdom, så vel som små barn, bruker Ibuprofen. I alle norske apotek, kan du kjøpe Ibuprofen uten resept når du trenger.

Det er mye data som bekrefter effekt og sikkerhet ved bruk av Ibuprofen om til standard indikatorer på smerte. Dette bekreftes av over 40 års erfaring i å bruke denne NSAID i mer enn 90 land.

History of Ibuprofen skapelsen begynte i 1962, da dette stoffet først ble syntetisert av britiske forskere Stewart Adams og John Nicholson. Inntil den tid, den viktigste smertestillende og febernedsettende stoffet var aspirin. I tillegg til aspirin, to anti-inflammatoriske medisiner: kortison og fenylbutazon var tilgjengelig, men de var svært giftig.

Oppdagelsen av Ibuprofen har aktivert for å erstatte disse giftige stoffene og markerte begynnelsen på etableringen av mange andre NSAIDs. Innen et par år etter Ibuprofen utseende, har forskere oppdaget mange nye ikke-steroide medisiner.

Men til tross for en stor konkurranse med andre NSAIDs, høy effekt og gunstig sikkerhetsprofil Ibuprofen har blitt bekreftet i klinisk praksis.

Nemlig høy sikkerhetsprofil ga støtet til det faktum at, som et reseptbelagt legemiddel, har Ibuprofen snart mottatt OTC status. Derfor har Ibuprofen blitt mye brukt over hele verden.

Du kan kjøpe Ibuprofen uten å konsultere lege og starte behandling av smertesyndrom. Studier viser at mekanismen for Ibuprofen analgetiske virkning er forbundet med blokkering av virkningen av cyklooksygenase (COX) enzymer.

Disse enzymer er involvert i syntesen av smertemediatorer, prostaglandiner. I sin tur, prostaglandiner samhandle med smertereseptorer og forårsake smerte.

Blokkering av COX av ibuprofen har en dobbel effekt:

 • fører til febernedsettende og smertestillende effekter (sentral handling);
 • reduksjon av en rekke prostaglandiner i inflammatoriske fokus bidrar til anti-inflammatorisk og smertestillende (perifert) virkning.

Utallige kliniske studier har vist høy effektivitet av Ibuprofen som et febernedsettende stoff. Det er bekreftet at antipyretisk virkning av Ibuprofen forekommer innen 15 minutter etter tilførsel og varer i opptil 8 timer.

I moderne pediatri, er Ibuprofen brukes til å behandle smerte syndrom og feber inkludert postvaccinal hypertermi. Hvis barnet ditt blir syk og har feber, kan du gi ham et febernedsettende basert på Ibuprofen.

På apoteket kan du kjøpe Ibuprofen suspensjon (Nurofen), som raskt og effektivt vil bidra til å fjerne ikke bare temperaturen, men også smerte.

I dag er Ibuprofen en av de mest brukte legemidler i Rheumatology. Den brukes i juvenil leddgikt, slitasjegikt, og revmatoid artritt.

I de senere år har anti-inflammatorisk aktivitet av Ibuprofen anvendes i kompleks behandling av pasienter med cystisk fibrose. For mange nordmenn har Ibuprofen blitt en reell frelse fra smerte i inflammatoriske og degenerative sykdommer i muskel-skjelettsystemet.

Den mest populære merkevare av Ibuprofen i Norge er Ibux levert av Weifa, og du kan kjøpe den på alle apotek i landet. Ibux (Ibuprofen) har en mangfoldig doseringsform som gjør det mulig å matche den mest optimale dose for hver enkelt pasient.

På norske apotek, kan du kjøpe Ibuprofen under slike handelsnavn som Pedea, Nurofen, Ibumetin, Brufen, og Ibumax.

Man kan ikke benekte det faktum at Ibuprofen forårsaker bivirkninger. Imidlertid bør det bemerkes at Ibuprofen uønskede reaksjoner er mindre vanlig, dårlig markert og fullstendig reversible sammenligne med andre NSAID.

Ibuprofen har lenge vært vist seg som en av de mest effektive og tryggeste NSAIDs, som trygt kan anvendes både av voksne og barn ved.